Biophilic Design: een positief effect op het welzijn en de gezondheid van medewerkers

We leven steeds meer in een kunstmatige omgeving. Onze oorsprong vind zich in de natuur, dus het is niet gek dat we veel groen naar binnen halen om aan deze natuurlijke behoefte te voldoen. Echter kun je een pand, kantoor of andere ruimte zo inrichten en ontwerpen dat de natuur helemaal verweven is in de ruimte. Dit noemen we Biophilic Design.

Wat is een Biophilic Design?

Biofilie betekent ‘liefde voor het leven en voor levende symptomen’. Een omgeving met natuurlijke elementen verlaagd de stress en zorgt ook voor minder ziekteverzuim. Hier zijn veel onderzoeken naar gedaan. Zo is er een groep onderzoekers van Terrapin Bright Green uit New York die dé experts zijn als het gaat om biophilia. In dit rapport hebben zij 14 patronen van Biophilic Design beschreven, welke in drie onderdelen worden verdeeld.

1. Natuur in de ruimte

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat het voor ons op zowel psychologisch en fysiologisch vlak cruciaal is om je regelmatig verbonden te voelen met de natuur. Als we kijken naar de uitwerking hiervan in een interieur is het de bedoeling dat de fysieke natuur in de ruimte verwerkt wordt. Bijvoorbeeld door een moswand, binnentuin, bloemenperken. Maar ook fijn uitzicht op een mooie tuin of op zee heeft een positief effect op de gemoedstoestand van de medewerkers.

2. Indirect contact met de natuur

Ook wanneer er niet gebruik gemaakt wordt van natuurlijke materialen, maar wel het gevoel wordt gecreëerd van natuurlijke materialen heeft dit een positief effect. Door natuurlijke vormen, texturen en kleuren te gebruiken kun je het welzijn van de medewerkers vergroten.

3. Beleven van plaats en ruimte

Dit onderdeel is vooral gericht op het complete landschap en de ruimtelijkheid. Denk aan weidse uitzichten, beschutting en avontuurlijke gebieden. Vooral het ver weg kunnen kijken is goed voor de medewerkers. Iedereen kijkt tegenwoordig zoveel op zijn scherm en telefoon dat je ogen niet meer gewend zijn om verder weg te kijken. Dit kan schadelijk zijn voor de ogen.

Voordelen van Biophilic Design

Ruimtes met natuurlijke materialen en vormen hebben positieve gevolgen voor de gebruikers. Het zorgt voor minder stress, minder ziekteverzuim, meer creativiteit, meer focus en het brengt ons terug naar onze natuurlijke habitat.

Positieve effecten:

  • Gezonde en productieve werknemers die zorgen voor hogere winstcijfers en een lager ziekteverzuim.
  • Gebruikers kunnen zich beter concentreren en tot wel 20% sneller leren.
  • Consumenten besteden tot wel 25% meer in een natuurlijke omgeving en zijn bereid om 20% meer te betalen voor een verblijf in de natuur.

Meer weten over onze werkwijze?

Het is voor veel omgevingen effectief om een Biophilic Design te hebben. Dit design heeft positieve gevolgen voor de gebruiker en maakt de band tussen mens en natuur sterker. Daarnaast worden de kosten die gemaakt worden bij een Biophilic Design in verloop van tijd terugverdient door de bijkomende voordelen. Wil jij ook een Biophilic Design van onze ruimtemakers? Bel ons om eens te sparren over de mogelijkheden.

Geschreven door Hopman Ruimtemakers geplaatst op 28 juli 2021

Wil jij ook je merk versterken door een nieuwe inrichting? Neem contact op!