Zo verbeter je de luchtkwaliteit op kantoor

Goede en gezonde luchtkwaliteit op kantoor is erg belangrijk. Een goede luchtkwaliteit voorkomt gezondheidsklachten als hoofdpijn, astmatische klachten en geïrriteerde neus en ogen. De luchtkwaliteit heeft ook invloed op het functioneren van de hersenen. Een goede luchtkwaliteit verhoogd de productiviteit. Lees hieronder wat je kunt doen om de luchtkwaliteit op kantoor te verbeteren.

Luchtzuiverende planten

Een snelle en goedkope manier om de luchtkwaliteit te verbeteren is door luchtzuiverende planten op kantoor te zetten. Let op; niet alle planten hebben een luchtzuiverende functie. Check dit bij de aankoop van de planten. Planten met een luchtzuiverend karakter halen naast CO2 ook schadelijke stoffen uit de lucht en brengen waterdamp in de lucht. Dit verbetert ook nog eens de luchtvochtigheid.

Luchtzuiverende planten neerzetten op kantoor is een win-win situatie! Je luchtkwaliteit verbetert en planten staan ook nog eens erg sfeervol.

Opgeruimd bureau

Oppervlakten trekken stof aan. Hoe meer spullen je op je bureau (of in de ruimte) hebt liggen, hoe meer stof dat aantrekt. Ruim dus regelmatig je bureau op. Wederom win-win; een opgeruimd kantoor én een schonere lucht.

Ventilatie

Tegenwoordig worden kantoren goed geïsoleerd. Hierdoor is de luchtcirculatie lager en dat is niet goed voor de luchtkwaliteit. Dit kun je oplossen door een WTW installatie te laten installeren.  

Een WTW (warmteterugwin) installatie ververst de lucht door lucht van buiten naar binnen te blazen. De lucht wordt eerst gefilterd waarbij stof en vuil uit de lucht worden gehaald. Daarnaast houdt een WTW installatie het binnenklimaat op een constante temperatuur. Dit doet het systeem door de warmte te hergebruiken, wat ook nog eens scheelt in de energiekosten.

Zet apparaten in een aparte ruimte

We printen steeds minder en daardoor staan er tegenwoordig gelukkig ook minder printers in kantoorruimten. Printers stoten schadelijk lucht uit zoals verschillende fijnstofdeeltjes en warme lucht uit. Zet deze apparaten daarom in een afgesloten ruimte. Is dat niet mogelijk? Zorg er in ieder geval voor dat de printer niet direct naast je werkplek staat. Het liefst zo ver mogelijk; zo kom je ook nog eens van je stoel af als je wat moet printen!

Benieuwd welke aanpassingen jij kunt doorvoeren op kantoor om de gezondheid en productiviteit van werknemers te verhogen? Wij denken graag met je mee! Neem gerust eens contact op.  

Geschreven door Hopman Ruimtemakers geplaatst op 5 november 2020

Wil jij ook je merk versterken door een nieuwe inrichting? Neem contact op!