Mentaal en fysiek opladen tijdens werktijd

Ken je het gevoel van vermoeidheid op werk? Dit kan meerdere oorzaken hebben. Doorgaans zitten we te veel en te lang stil op kantoor. Wij hebben een aantal praktische tips op een rijtje gezet waardoor je tijdens je werk kunt opladen, zodat je je energieker en productiever voelt.

Neem pauze

Dat klinkt als een open deur, maar toch doet niet iedereen dit (goed). Tijdens een pauze is het belangrijk dat je even helemaal niet met werk bezig bent. Als je tussendoor niet écht rust neemt, wordt je snel moe en neemt je concentratie af. Tijdens een pauze heeft je brein de tijd om alle informatie te verwerken. Het verhoogt de productiviteit omdat je na een pauze instaat bent weer de volle aandacht voor je werk te hebben.

Neem na elk half uur een micropauze. Dit hoeft maar 5 minuten te zijn waarin je even van je werkplek af bent. Bijvoorbeeld om een kop thee te halen, een rondje door het kantoor te lopen of een praatje met collega’s te maken.

Drink water

Water drinken draagt bij aan een fit en gezond gevoel. Water geeft ons energie! Op kantoor wordt doorgaans veel koffie gedronken. Koffie droogt uit en zorgt voor veel energieverlies! Drink ieder uur minstens 1 glas water om te zorgen dat je niet uitdroogt en dus fit blijft.

Vermijd ook frisdrank en vruchtensap. Hier zit veel suiker in, waardoor je een suikerdip krijgt. Een suikerdip zorgt voor een moe en sloom gevoel.

Vitaliteit

Tijdens een werkdag zitten we uren op een stoel. Dus zorg zo nu en dan voor actie op kantoor! Bewegen werkt stressverlagend en zorgt ervoor dat je je fitter voelt. Denk aan buiten een rondje lopen, een potje darten, tafeltennissen of poolen. Richt een ruimte in waar je met collega’s spelletjes kunt spelen. Ook denksport is goed voor je, dus neem die kruispuzzels mee naar het werk of speel met je collega een potje dammen of schaken!

Als je er ruimte voor hebt, kun je ook een rustruimte inrichten. Een powernap verhoogt niet alleen de productiviteit, maar verhoogt ook het cognitief vermogen en de alertheid. Een powernap duurt niet langer dan 20 minuten, anders kun je er juist weer slaperig van worden.

Inspirerende werkplek

Het klinkt misschien gek, maar een inspirerende werkomgeving maakt je energieker en productiever. Uit onderzoek blijkt dat de productiviteit met 30% toeneemt als men een inspirerende werkplek heeft. Kleed je kantoor aan met planten, zorg voor voldoende daglicht en versier de kale muren!

Je kunt je kantoor zo inrichten dat het inspireert en uitdaagt om meer te bewegen. Heb je advies nodig bij het inrichten van jouw kantoor? Wij helpen je daar graag bij! We werken op basis van het WELL principe. Hierbij houden we rekening met verschillende factoren die bijdragen aan het welzijn van de mens. Neem eens contact op om de mogelijkheden te bespreken.  

Geschreven door Hopman Ruimtemakers geplaatst op 19 november 2020

Wil jij ook je merk versterken door een nieuwe inrichting? Neem contact op!