Doe de ‘Kantoor Check Up’ en ontdek zelf hoe gezond jouw werkplek is

Bij Hopman Ruimtemakers weten we inmiddels welke elementen belangrijk zijn voor een fijne en gezonde werkplek. Onze ervaring is gebaseerd op een Amerikaans model die wereldwijd ingezet wordt: het WELL-principe. Maar wist je dat je ook zelf een check-up kunt doen aan de hand van de pijlers van dit model? In deze blog leggen we je uit waar je op moet letten.

Het Amerikaanse WELL Building Institute bedacht een standaard die zich richt op het welzijn van de mens in hun werkomgeving. Deze standaard is wereldwijd omarmd. Je kunt je voorstellen dat het gebouw waarin je dagelijks vele werkuren doorbrengt van grote invloed is op je gezondheid. Dat een lichte, goed geventileerde ruimte gezonder is dan een bedompt hokje zonder daglicht, kan iedereen bedenken. Maar er zijn nog meer pijlers beschreven in de WELL Standard.

Check it out!

We vertellen je graag welke tien elementen bijdragen aan een gezonde werkplek. Kijk eens kritisch rond bij jou op kantoor en maak een inschatting op welke punten er nog verbetering mogelijk is. Want je weet het, een goede werkplek bevordert de gezondheid van de medewerkers, wat weer direct positief doorwerkt in de bedrijfsresultaten.

  • Lucht. Hoe is de luchtkwaliteit in het gebouw? Werkt het ventilatiesysteem voldoende? Hoe is het met de luchtvochtigheid? Voldoende frisse lucht is essentieel voor een productieve werkdag.
  • Water. Met de drinkwaterkwaliteit zit het in Nederland wel goed. Maar heeft bijvoorbeeld elke medewerker een watertap in de buurt van zijn werkplek? Hydratatie is belangrijk om je fit te blijven voelen en extra stimulatie kan geen kwaad.
  • Voeding. Is er bij jullie op het werk aandacht voor gezonde eetgewoontes? Hebben de medewerkers voldoende toegang tot gezonde opties in de kantine?
  • Licht. Komt er genoeg daglicht binnen? Zitten de lamellen open of dicht? Er is veel onderzoek gedaan naar de invloed van de lichtsterkte. Duidelijk is dat daglicht de medewerkers stimuleert om positiever en productiever te zijn.
  • Vitaliteit. Een hele dag zitten kan leiden tot gezondheidsproblemen. In hoeverre zijn er binnen (of buiten) voldoende mogelijkheden voor de medewerkers om lekker te bewegen tussen het werken door? Pak je de trap of toch maar de lift?
  • Thermisch comfort. Niet de makkelijkste om aan te passen, maar wel een hele belangrijke is de klimaatbeheersing in het gebouw. Er zijn talloze (nieuwe) technieken die het binnenklimaat reguleren, om de medewerkers een prettig gevoel te bieden.
  • Akoestiek. Ga eens goed luisteren. Welke geluiden komen op je af? Hoeveel achtergrondruis is er? Het dempen van geluiden en verminderen van prikkels is belangrijk voor goede concentratie. Door rust te creëren op de werkvloer, bereik je direct effect op de productiviteit.
  • Materiaalgebruik. Kijk eens kritisch naar de materialen die in het gebouw worden gebruikt. Het lijkt misschien van ondergeschikt belang, maar ook in materiaalkeuze kun je het welzijn van je medewerkers bevorderen. Sfeer doet ook een heleboel voor het algehele gevoel van welbevinden.
  • Geest. Dit onderdeel gaat over de mentale gezondheid van de medewerkers. Deze kun je positief bevorderen door bijvoorbeeld toegang tot de natuur (staan er planten op kantoor?) of het visualiseren van een natuurlijke omgeving. Maar ook het stimuleren van de geest door het opleidingsaanbod en preventie is belangrijk. En op welke plek pauzeren de medewerkers? Komen ze daar echt tot rust?
  • Gemeenschap. Een goede collegiale band motiveert hart voor de zaak. Hoe is dat bij jou op het werk? En wat kun je daar eventueel aan verbeteren? Denk aan gezamenlijke activiteiten of gezondheidschallenges. En wat draagt de inrichting van de ruimtes bij aan het gemeenschapsgevoel?    

Check Ruimtemakers

Welke conclusies kun je zelf al trekken? In hoeverre voldoet jouw gebouw aan de pijlers voor een gezonde werkplek? En wees eens eerlijk, op welke terreinen is er nog winst te behalen? Onze Ruimtemakers kijken graag eens met je mee. De WELL-standaard vormt voor ons een basis om vanuit te werken. We maken veel gebruik van natuurlijke producten die de akoestiek verbeteren, maar dus ook bijdragen aan de geestelijke gezondheid en de sfeer. We zorgen voor een goede balans met ruimtes om samen te komen, maar ook plekken in het gebouw waar focus centraal staat. Ook onzichtbare elementen zoals klimaatbeheersing vinden wij erg belangrijk.

Door in alle ontwerpen rekening te houden met het WELL-principe, zorgen we ervoor dat het welzijn van de kantoormedewerkers gewaarborgd wordt. Wil jij ook zo’n geWELLdige Ruimtemakers-ruimte? Neem dan contact met ons op!

Geschreven door Hopman Ruimtemakers geplaatst op 11 januari 2022

Wil jij ook je merk versterken door een nieuwe inrichting? Neem contact op!